Preporučene gustine za DEKALB hibride

Preporučene gustine za DEKALB hibride

15.11.2014.
Preporučene gustine za DEKALB hibride

Selekcija sa ciljem stvaranja hibrida čija će jedna biljka doneti maksimalan rod nije u skladu sa potrebama moderne poljoprivrede. Potreba će pre biti stvaranje hibrida koji će doneti maksimalan rod po jedinici površine. Selekcioneri koji stvaraju nove hibride sada imaju možda različite prioritete kada su u pitanju osobine hibrida.

Cilj je što veći profit. Za ostvarenje tog cilja moramo obezbediti biljkama uslove koji će doneti najveću zaradu. Pošto povećanje produktivnosti jedne biljke ne donosi pomak u prinosu, selekcija ide u pravcu stvaranja biljke koja će moći da trpi veće gustine. Sa povećanjem broja biljaka po hektaru, povećava se i prinos. Naravno postoji i maksimum, zato je potrebno testirati hibride da bi došli do optimalne gustine za proizvodnju, što je praktično maksimalna gustina koju određeni hibrid trpi u proizvodnim uslovima. Treba uzeti i spoljne faktore i njihov uticaj na prinos, a za to nam trebaju ogledna polja. Preporuka gustina za hibride je ustvari rezultat ogromnog broja ogleda na tu temu.

DEKALB je ove godine u Srbiji organizovao na više mesta oglede sa gustinama sa ciljem da se potvrde preporuke koje dajemo za setvu naših hibrida. U isto vreme smo savetovali sve proizvođače da pokušaju da urade nešto slično na svojim njivama i da se sami uvere. Svi rezultati su nedvosmisleno pokazali da preporučene gustine za setvu DKC hibrida daju maksimalni prinos i najoptimalnije su za proizvodnju kukuruza.

Preporučene gustine smo podelili u tri grupe u zavisnosti od uslova proizvodnje sa kojima se poljoprivredni proizvođači susreću. Vi, proizvođači ste oni koji znaju svoje njive najbolje. Ukoliko su vam višegodišnji proseci prinosa niski, odlučite se za preporuku za lošije uslove proizvodnje, a ukoliko imate bolje prinose na vašim njivama, onda su za vas gustine za optimalne uslove proizvodnje. Svakako, ukoliko želite da izvučete maksimum iz vaših parcela nemojte odstupati od preporuka. Ovo su naše preporuke za razmak između semena prilikom setve kukuruza, podelili smo ih u tri kategorije:

  • Loši uslovi proizvodnje
  • Optimalni uslovi proizvodnje
  • i uslovi navodnjavanja.